NISETRU SIBERIAN – PASTRAVARIE, PESCARIE SUCEAVA

Acipenseridae este numele unei familii de pești marini de talie mare, cu scheletul cartilaginos-osos, cu corpul fără solzi, acoperit cu cinci șiruri longitudinale de discuri osoase, cu rostrul alungit, prevăzut cu mustăți. Peștii din această familie sunt denumiți și sturioni. Se hrănesc cu precădere din fauna bentică : moluște, crustacei, pești bentici din familia guvizilor sau a blenidelor, icrele altor specii.

Sunt întâlniți numai în emisfera nordică, fiind prezenți îndeosebi în Marea Neagră și Marea Caspică, mult mai rari în apele Europei occidentale (mai ales șipul), de unde migrează în fluviile aferente.

Sturionii sunt pescuiți pentru carnea, icrele negre și cleiul lor: supraexploatarea stocurilor naturale i-a rărit și mai multe specii sunt acum crescute în întreprinderile de piscicultură.

Speciile din România

În apele României trăiesc șase specii aparținând la două genuri:

  1. Acipenser ruthenus, cega
  2. Acipenser nudiventris, viza
  3. Acipenser gueldenstaedtii, nisetrul
  4. Acipenser stellatus, păstruga
  5. Acipenser sturio, șipul
  6. Huso huso, morunul

Cel mai mare producător mondial de sturioni a fost URSS, care a ajuns în anul 1978 să captureze peste 28.000 tone de sturioni. În același an, în România erau capturate 94 de tone de sturioni. Înregistrările capturilor de sturioni din România datează din 1920, an în care s-au recoltat 455 tone de sturioni. Recordul de captură s-a înregistrat în anul 1939: 1.144 tone de sturioni. Capturile din România au scăzut dramatic după mijlocul anilor ’70, când au fost construite hidrocentralele de pe Dunăre.

Descriere:

Nisetrul este un peste care face parte din familia acipenseriade, fiind considerat ocupantul locului doi, dupa morun, din punct de vedere comercial.

Nisetrul poate atinge greutati cuprinse intre 100 si 130 de kg, cu dimensiuni cuprinse intre 190 si 240 de centimetrii.

Gura este prevazuta cu mustati si este asezata sub cap, botul este ascutit.

Corpul este fusiform usor turtit pe laterale si aplatizat spre cap. Nisetrul are culoritul corpului in functie de mediul in care traieste, de cele mai multe ori lateralele sunt de o culoare galben gri, iar abdomenul mai albicios.

Pastrare:

  • la temperaturi intre 0…4°C acoperit cu fulgi de gheata, termenul de valabilitate este de 72 ore.

Preparare:

  • poate fi pregatit la cuptor, prajit, sau la gratar;